+

mudbricks

THE COURTYARD HOUSE

Location: Cherai, Kerala
Area: 15 Cents, 3100 Sqft.
Client: Mr. Sujith

This residence is designed for a client who desired a simple, serene and beautiful home that also aligned with the vasthu principles. Simplicity and serenity permeates the entire space. The L-shaped verandah leads up to the foyer space articulated by a feature wall, beyond which a courtyard is partially hidden. The ground floor accommodates the formal living, family living, the master bedroom and a guest room each with its own walk-in-wardrobes and toilets, the dining space, kitchen and work area. The first floor comprises of two bedrooms and a family living space. A cut out over the family living in the ground floor provides it with a double height. An existing mango tree towards the east of the plot has been retained and merged with the plan by the provision of a court adjacent to the kitchen.